Helyi aktivitások

A Cargill a Szabadság-sziget projekt támogatói között

A Cargill is csatlakozott támogatóként a WWF Szabadság-sziget programjához 2011. márciusában.
A Szabadság-sziget és a hozzá tartozó mellékág egy kiemelkedően veszélyeztetett élőhely. Hazánk legnagyobb folyójának, a Dunának mintegy kétszáz éve tartó pusztulását többek között a Szabadság-szigethez hasonló vizes élőhelyek újjáélesztésével lehetne megállítani. A 2013-ig tartó környezetvédelmi beruházás lehetőséget teremt az egykori kivételesen gazdag vízi és szárazföldi élővilág újjászületésére, valamint hozzájárul a régió ivóvíz-minőségének javulásához is.
„Nagyon örülünk, hogy új partnert üdvözölhetünk ebben a kormányzati, vállalati és civil szféra egyedülálló együttműködésével létrejövő projektben. Mindannyian elkötelezetten dolgozunk azért, hogy megmentsük a Duna megmaradt természeti értékeit.”- mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.
Ez a projekt globálisan immár a harmadik együttműködési megállapodás a Cargill és a WWF között. A vállalat most 40 000 euróval támogatja a rehabilitációs projektet, melyből az egész szigeten – azaz 47 hektár területen – eltávolítjuk a gyorsan terjedő, idegenhonos fafajokat, és 15 hektár területen helyreállítjuk az őshonos ártéri erdőt.
„Tudatában vagyunk annak, hogy tartós sikerünk közösségeink és partnereink gyarapodásától és egészséges fejlődésétől, valamint természetes erőforrásaink védelmétől és fenntartásától függ.”-mondta el Kócza Zsolt, a Cargill magyarországi vállalatának vezetője. „Valóban nagy izgalommal támogatjuk a WWF Magyarország munkáját, a Szabadság-sziget rehabilitációját.”
A Cargill legnagyobb dunai kikötőjét Mohácson, a Szabadság-sziget szomszédságában üzemelteti. Ez a közelség lehetővé teszi, hogy a vállalat munkatársai akár személyesen, önkéntes munkával is bekapcsolódjanak a munkálatokba, a helyi lakosok mellett.
Az értékes, különleges növény- és állatvilággal rendelkező szigeten a munkák után remélhetőleg újra nagyobb egyedszámban jelennek meg a réti sasok, a fekete gólyák és a barnakányák, amelyeknek e Dunától körbevett terület egyben fészkelő és táplálkozó helye is lehet; a mellékágban pedig esélyt kaphatnak a szaporodásra az olyan ritka halfajok, mint például a kecsege és a leánykoncér. A jelentős természeti értékkel bíró vizes élőhely újjáélesztése mellett az is fontos, hogy javulni fog a parti kutak vízminősége, azaz jobbá és biztonságosabbá válik a térség ivóvízellátása, valamint a helyiek is visszakaphatják régi vízi paradicsomukat.

 

Battonyai óvoda felújítása

2010-ben a Cargill az egyik telephelyének közelében, a battonyai Rózsa Óvoda felújítását támogatta. “A kerítés és a tető felújítása után a gyerekek ma már esős időben is vígan levegőzhetnek megszokott helyükön, ami ez idáig nem állt módunkban. Azt gondolom, hogy minden olyan momentum, ami a hozzánk járó gyermekek esztétikai érzékét fejleszti, segíti egészséges életmódjukat, (főként, hogy 70%-uk szociálisan hátrányos helyzetű családokban nevelkedik), a felnövekvő nemzedék javát szolgálja. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy az Önök társadalmi szerepvállalása nem mindennapi, sőt mondhatnám térségünkben igen ritka.” (Szőllősiné Kiss Judit, tagóvoda vezető)

A zalaegerszegi hajléktalan szálló felújítása

2010. október 11- 15. között 20 vezető beosztású kolléga érkezett a Cargill legkülönbözőbb országaiból azzal a szándékkal, hogy segítsenek felújítani a zalaegerszegi hajléktalanszállót, mely a Cargill Magyarország Zrt. telephelyének közelében található.
Több magyar kollégánk is részt vett a projektben. Három napon keresztül dolgoztak kollégáink a szálló szépítésén, felújították a közös nappali helyiséget, egy hálószobát, a gyerekszobát, és ezenkívül egy könyvtárat alakítottak ki. A program egyik érdekessége az volt, hogy a felújításhoz szükséges pénz felét a résztvevőknek kellett előteremteniük, a másik felét a cégünk adta.

Gyűjtés a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak

2010. év végén a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak gyűjtöttek pénzt a Cargill dolgozói országszerte. A gyűjtésben az összes telep részt vett.
Dolgozói kérésre a gyűjtést konkrét céllal, egy család megsegítésére szervezte a cég. A közös gyűjtés során összegyűlt összeget egy kolontári család kapta. Az összegyűjtött összeg átadására 2010. november 30-án került sor.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Hogy másoknak is szép legyen a karácsony – ezzel a mottóval 2010 decemberében is kétnapos lakossági adománygyűjtést szervezett a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Magyar Vöröskereszt,hogy a rászoruló családok számára eljuttathassák az összegyűlt élelmiszereket.
A Cargill önkéntes munkatársai - a 2009-es évhez hasonlóan – 2010-ben is részt vettek az Élelmiszerbank és a Vörös Kereszt jótékonysági programjában; összesen 28 kollégánk, két helyszínen - a budapesti Váci úti, valamint a békéscsabai TESCO áruházban - gyűjtötte az adományokat. 2009 októberében a Cargill dolgozói összesen 900 kg, 2010 karácsonya előtt pedig mintegy 800 kg élelmiszert gyűjtöttek össze.

Cipősdoboz akció

A Cargill is csatlakozott a Baptista Szeretetszolgálat 2010-es karácsonyi cipősdoboz akciójához, amelynek a célja az volt, hogy azok a gyermekek is kapjanak karácsonyi ajándékot, akik egyébként sosem kapnak ajándékot senkitől. A mellékelt képen a budapesti irodában összegyűlt 35 cipősdoboz-ajándék látható. Az ajándékokat 2010. december 17-én juttattuk el a Baptista Szeretetszolgálathoz és a KUL Alapítványhoz, akik gyermekotthonban élő gyermekek között osztották szét az összegyűlt játékokat, édességeket.
 

.